Södermalm då och nu

Söder, som folk säger, är Stockholms mest levande stadsdel med ett pulserande nöjesliv. Här finns fullt av restauranger, barer och caféer. Och musik för alla smaker; Debaser Medis och Strand med det senaste, Folkoperan och Göta Lejon med musikaler, jazz på restaurang Louis och så Mosebacke med ett brett musik- och teaterutbud och stor utomhusservering, för att nämna några glada ställen. Det finns också många konstgallerier, biografer, teatrar, muséer samt mängder av små och stora butiker. Du kan promenera utefter vattnet eller uppe på bergen och njuta av utsikten över stan och hamnen.

Självklart är det populärt att bo på Söder. Här bor artister, konstnärer och skådespelare, politiker och affärsfolk samt en massa andra trevliga och kreativa människor. Sammanlagt över 120.000 personer.

Förr var Söder var en utpräglad arbetarstadsdel med ännu fler innevånare. Det fanns bryggerier, mekaniska verkstäder, varvsindustrier, fabriker och mängder av olika småhantverkare.

Flera författare har skildrat livet på det gamla Söder och den kanske bästa beskrivningen finner du i Per-Anders Fogelströms Stadserie, som på ett fängslande sätt följer en familj på Söder från 1860 och hundra år framåt i tiden.

I hamnkvarteren runt Slussen höll ofta Albert Engströms klassiska figurer Kolingen och Bobban till och om dessa levnadskonstnärer finns många mustiga berättelser och teckningar. Här i trakterna av Zinkensdamm och längre ner mot Hornstull, i det område som kallades Kniv-Söder, hade också många kufiska figurer sitt tillhåll. Söderkonstnären Börje Dorch har i sin karaktäristiska stil förevigat bland andra Tattar-Olga, Vita Negern och Kalle Munter. Dessa original finns att beskåda i vårt sällskapsrum Matilda vid receptionen.

1899 invigdes parken Tantolunden här intill. Med breda promenadvägar och i frodig grönska skulle Söders arbetarbefolkning lockas att på europeiskt manér umgås genom att promenera parvis och konversera. Det gick si så där!

Ta gärna en skön promenad på Tantolundens slingrande parkvägar och passa på att titta in i koloniområdena, ett minne från första världskriget då söderborna själva behövde odla potatis och andra grödor. I dag finns fantastiska odlingar och blomsterprakt i dessa områden.

Sök lediga rum nu
Boka rum
HotellVandrarhemSök lediga rum